Letošní rok je vidět, že úroda bude bohatá. Stromy plné ovoce se už teď sklání tíhou k zemi. Příroda nám nabízí to nejlepší, tak proč toho nevyužít a připravit si na zimu domácí zavařeniny. U domácího navíc víte, co jíte.
Chcete pro děti to nejlepší bez zbytečně přidaných látek, sladidel, zahušťovadel, nadbytečných sacharidů a konzervantů? Zavařte si zdravé přesnídávky, není to nikterak složité a navíc budete mít na zimu dostatek svačinek, ještě k tomu levných.
Zužitkovat můžete popadané ovoce, ale pozor - nepoužívejte ovoce nahnilé, protože i když jej okrájíte, nezbavíte ho škodlivých mykotoxinů.
Základ jsou jablka, do kterých můžete dle uvážení přimixovat další ovoce nebo dokonce perník, oříšky či čokoládu. Pokud nebudou přesnídávky vysloveně určené pro nejmenší, můžete je zkusit přisladit třtinovým cukrem, nebo stévií. A máte-li rádi zajímavé chutě, zkuste doplnit ovoce o koření – skořici, zázvor, chilli a nebo levanduli. Pokud chcete dělat první přírkmy pro nejmenší, můžete přidat do základu více mrkve, kterou nakrájíte na kolečka a uvaříte do změknutí.
Velké ovoce je potřeba oloupat (pokud Vám však slupky nevadí – není to nutné), vypeckovat, nebo zbavit jadřinců a nakrájet na menší kousky. Pak stačí jen širší hrnec nejlépe s nepřilnavým povrchem podlít trochou vody a dusit na mírném plameni asi 20 minut, aby nebylo ovoce úplně rozvařené. Pomocí blenderu nebo tyčového mixéru ovoce rozmixujeme na hustou kaši. Měkké ovoce jako banán, třešně, švestky a pod. můžeme přidat až nyní.
Přesnídávky nadávkujeme do dobře očištěných skleniček, zavíčkujeme a poté je zavaříme v hrnci s vodou na cca 20 minut od dosažení bodu varu. Pak už jen vyjmeme a otočíme dnem vzůru a necháme vychladnout.
– můžete rozmixované ovoce zamratit v dózách, nebo z něj udělat lahodné nanuky.
K závěru máme výborný tip na lahodná jablka, která můžete používat celou zimu do závinů, koláčů, buchet, kaší a nebo k sýrům. Jablka nastrouhejte nebo nakrájejte na slabé plátky, přidejte trošku soli, skořice, dostatek rozinek a zalejte rumem. Skladujte uzavřených sklenicích nebo skleněných dózách.
Diskuze k článku (0)