Pokud dbáte na své zdraví, určitě jste si toho už o účincích vitamínů, enzymů a antioxidantů přečetli hodně. Víte ale také, že ty nejprospěšnější vitamíny najdete na své zahradě?
Maliny, ostružiny, jahody, brusinky, rybíz, angrešt...alespoň jeden keřík se najde téměř na každé zahradě. Milujeme je v marmeládách, sirupech a dezertech, ale nejzdravější jsou syrové. Obsahují velké množství vitamínu C a K, vlákniny, spoustu antioxidantů, snižují hladinu cukru v krvi i cholesterol.
Jak ho pěstovat: S běžnou zahradní půdou si vystačí dřín, muchovník i arónie. Kyselou zeminu vyžadují borůvky včetně té kamčatské (zimostráz kamčatský), klikva a brusinka. Namíchejte jim proto vhodnou směs pomocí rašeliny nebo listovky. Skutečným asketou je v tomto směru rakytník, kterému se bude dařit i v půdě chudé na živiny.
Děti ji nesnášejí, vegetariáni naopak milují pro vysoký obsah vápníku. Nejvhodnější je šetrná úprava brokolice v páře, která nezničí vitamín C, nebo z ní zkuste v odšťavňovači vylisovat šťávu. Získáte tak elixír zdraví plný antioxidantů, který dokáže opravit poškozené buňky v organismu a bojovat tak s rakovinou.
Jak ji pěstovat: Brokolici můžeme předpěstovat a sázet dvakrát do roka, pro jarní a podzimní sklizeň. Vyžaduje dobře propustnou, hlinito-písčitou půdu bohatou na vápník. Její vegetační doba je 70 – 90 dní a sklízíme ji v okamžiku, kdy jsou její poupata zelená a úplně zavřená. Pokud brokolici při sklizni ponecháte košťál, obrazí znovu postranními růžicemi.
Stejně jako brokolice patří i ředkvičky do čeledi brukvovité. Jsou bohaté na vitamín C, beta karoten a kyselinu listovou, stejně jako draslík a zinek. Mají velmi nízkou kalorickou hodnotu a konzumovat je můžeme teplé i studené.
Jak je pěstovat: Výsevem ředkviček začíná pro zahrádkáře to pravé jaro. Jejich semínka klíčí už při teplotě 2-3 °C a nejlépe se jim daří při teplotách 15-17 °C. V březnu a dubnu je pro jejich pěstování nejvhodnější zahradní fóliovník. Vyžadují lehkou půdu bohatou na humus a pravidelnou zálivku.
Diskuze k článku (0)