Rybíz, třešně i jahody už ze zahrádek sice definitivně zmizely, pomalu je však nahrazují větší plody, jako jsou jablka, hrušky a švestky. I ty je třeba uskladnit na zimu, nejlépe ve formě výborného džemu či kompotu, ale jak můžeme je i zamrazit. Jak na to, aby se zavařování povedlo?
Zásada č. 1 – čistota
Předem si připravíme sklenice a víčka. Před samotným zavařováním musí být veškeré nádoby sterilně čisté, ale zároveň suché. Pro sterilizaci někdo využívá horkou vodu a troubu ohřátou na 100°C, jiný nedá dopustit na myčku. Důležité jsou pochopitelně i umyté ruce, naběračky a všechno další náčiní.
Zásada č. 2 – zdravé ovoce
Zavařovat můžeme nejen ovoce, ale i zeleninu, houby, nebo maso. Do sklenic však patří pouze čerstvé a kvalitní kousky.
Zatímco marmeládu stačí po nalití do sklenic jen obrátit dnem vzhůru, kompoty by měly být sterilizovány v zavařovacím hrnci. Po sterilizaci sklenice ochlaďte, zachováte tak přirozenou barvu zavařeného ovoce.
Zásada č. 4 – skladování
Sklenice se zavařeninami skladujeme v temnu a chladu, nejlépe jen jediný rok. Pokud s v zavařenině objeví plíseň, nestačí odebrat vrchní zkaženou část a na zbytku si pochutnat. Celý obsah patří ihned do koše.
Náš tip: Chcete-li snížit obsah cukru v zavařeninách, vyzkoušejte mořskou sůl. I malá špetka umí vytáhnout ze zralého ovoce jeho sladkost. Část cukru můžete nahradit i hroznovou šťávou nebo sušeným ovocem.
Mrazení je nejzdravějším způsobem uchování ovoce. Ovoce zamrazíme ihned po sklizni, větší kusy nejdříve nakrájíme. Do sáčků nebo dóz vkládáme jednotlivé porce, abychom si vždy rozmrazili jen tolik ovoce, kolik opravdu spotřebujeme.
Náš recept: Hruškovo-jablečná marmeláda s vodkou
Přibližně 700 g hrušek a 700 g jablek oloupeme, odstraníme z nich jádřince a nakrájíme na malé kousky. Smícháme je v hrnci společně s 1,5 dl vodky, 5 g kyseliny citrónové a 500 g želírovacího cukru. Za stálého míchání přivedeme k varu a poté povaříme 3 minuty. Odebereme pěnu, marmeládu nalijeme až po okraj do čistých a suchých skleniček, obrátíme dnem vzhůru a necháme několik minut chladnout.
Diskuze k článku (0)