Zahradní grily a krby se poslední dobou staly neodmyslitelnou součástí téměř každé zahrady. Potřeba ohně je v člověku zakódovaná od pradávna. Úprava masa na otevřeném ohni je nejstarší známý způsob přípravy jídla a posezení v teple domova u rodinného krbu nám dává pocit sounáležitosti, klidu a pohody. Ani na sportovních akcích, na hudebních festivalech, prodejních výstavách, zkrátka všude, kde se sdružuje vícero lidí pohromadě, nechybí pořádný gril a vůně opékaného masa.
Varianta venkovní přípravy jídla ať už na otevřeném ohni nebo na grilu, nám dává možnost rozšíření obytných prostor a jejich propojení se zahradou, balkónem či terasou a to zejména v letních měsících. Gril si také bez problémů můžete vzít s sebou na dovolenou, na výlet k vodě nebo na piknik v přírodě.
Grilováním se povrch masa, ryb nebo drůbeže uzavírá a neunikají z něj minerální a aromatické látky, neobsahuje velké množství tuku a je tak velmi hodnotnou součástí našeho stravování. Navíc neobsahuje mnoho zbytečných kalorií, čímž celkově přispívá k udržení štíhlé linie. Důležité je zachytávat odkapávající tuk a nenechat ho ztékat na rozžhavené uhlíky. Jednak může lehce dojít ke vzplanutí a znehodnocení jídla připálením a za druhé tak vznikají nezdravé karcinogenní látky.
Tato úprava se ovšem zdaleka netýká pouze masa, použít můžeme v podstatě cokoliv, co nás napadne, zeleninu, ovoce, sýry i houby. Na chuti pak přidávají různé marinády, koření, omáčky a dipy.
Po každém grilování celý gril včetně roštu pečlivě vyčistíme. Grilujeme v závětří, na rovné ploše a během přípravy jej v žádném případě nepřemisťujeme. Během celého procesu se nevzdalujeme, případné vzplanutí uhasíme zastříknutím vodou z lahve nebo rozprašovačem. Z hlediska bezpečnosti také dáváme pozor na děti a pobíhající zvířata.
Diskuze k článku (0)