Když během letních večerů pokládáte maso na gril a podléváte ho pivem, napadlo vás někdy, že jste vlastně součástí historie? A to historie sahající až do pravěkých jeskyní, nebo k původním obyvatelům Karibských ostrovů? Pojďme si představit vzrušující počátky grilování.
Lidé si maso na ohni připravují odnepaměti. Už pračlověk zjistil, že se maso umístěné poblíž otevřeného ohně „uvaří". Za opravdový začátek grilování je ale považován zvyk kmene Aravaků na ostrově Hispaniola v Karibiku připravovat maso na dřevěném roštu umístěném nad ohništěm. Odsud se barbacòa, jak „grilování" Aravakové nazývali, v 16. století rozšířilo pomocí španělských dobyvatelů i do Evropy a dalších koutů světa.
V 18. století si už barbecue získalo oblibu i v USA, a to nejdříve na jihovýchodě, kde bylo zvykem grilovat vepřové při nejrůznějších společenských a rodinných událostech. Jak postupovala kolonizace, rozšířilo se BBQ časem i na západ Ameriky.
1897 - Ellsworth B. A. Zwoyer si nechal patentovat tvar brikety z černého uhlí. Tento vynález mu bohužel v roce 1921 tak trochu ukradl Henry Ford, který vyráběl brikety z toho, co zbylo po výrobě fordek – ze dřeva z pilin.
1952 – George Stephena, který pracoval jako svářeč u firmy Weber Brothers Metal Works, napadlo vyrobit jednoduchý kulatý gril tím, že rozříznul kovovou bóji. Horní část používal jako víko, které udržovalo teplo i chuť masa. Vznikla tak opravdová ikona používaná dodnes při grilování na dřevěném uhlí.
1960 – 60. léta představují počátek grilování na plynu. U jeho zrodu stáli majitelé plynárny William G. Wepfer a Melton Lancaster z Arkansasu v Louisianě, kteří představili první plynový gril, aby si zajistili odbyt plynu. Wepfer, marketingový ředitel firmy, předělal ve své garáži klasický gril na uhlí na plynový gril. Brzy si ho Američané zamilovali pro jeho jednoduché použití bez zbytečného nepořádku.
1961 – Ani ve státě Illinois nezaháleli. Walter Koziol ze společnosti Moderní domácí produkty představil první multifunkční gril. Byl vybaven reflektorem a zábranou proti větru a bylo možné ho připojit na domácí zdroj plynu i na bombu. Během 70. let si „Char-boil", který v sobě spojoval gril i plynovou bombu, získal velkou oblibu.
Výběr zahradních grilů je dnes opravdu široký. Ať už dáváte přednost grilu na dřevěném uhlí, plynovému grilu, nebo toužíte po vlastním terakotovém krbu, u nás si zaručeně vyberete. Využijte našich slev a připravte se včas na novou grilovací sezónu!
Diskuze k článku (0)