Každým rokem si zahrádkáři kladou stejnou otázku: Řezat či neřezat? Vzhledem k tomu, že pro správný vývin listů i plodů je důležitý dostatek slunečního světla, jednoznačně doporučujeme řezat. Jak na to?
Správně prořezaná koruna ovocného stromu propouští sluneční záření, díky kterému jsou jeho plody sladší. Jsou také zdravější, protože prořezaný strom je méně náchylnější k hnilobám, strupovitosti a dalším chorobám. Stromky díky pravidelnému řezu nerostou „až do nebe", jsou stabilnější a pomaleji stárnou.
Základními druhy řezů jsou jarní a podzimní. Prořezávat větve lze ale i v zimě, nebo v létě. Letní řez je vhodný zejména pro stromy, které rychle rostou, ale nedostatečně plodí. Nevhodným obdobím je pouze pozdní jaro, kdy stromem protéká mnoho mízy.
Až do poloviny března, kdy obvykle dochází k prvnímu rašení, je možné provádět výchovný řez mladých stromků. Cílem je vytvořit silnou korunu tvořenou hlavními a vedlejšími plodícími větvemi. U starších stromů provádíme udržovací a tvarovací řez. Jeho smyslem je provzdušnění a prosvětlení koruny.
Někteří pěstitelé dávají přednost nízkému vzrůstu stromů, který jim ušetří nebezpečné balancování na žebříku při sklizni plodů. Koruna nízkého stromku je zpravidla dostatečně prosvětlená, nenáročná na prostor a v dalších letech snazší na údržbu. Pro dosažení nízkého vzrůstu ovocného stromku je třeba ho v prvních pěti letech podrobovat výchovnému řezu a v dalších letech pravidelným řezem zachovávat rovnováhu mezi růstem stromu a plodností.
Pamatujte na to, že řezné rány se rychleji zahojí, pokud řez vedeme těsně u hlavní větve, nebo u kmene. Odstranit je třeba i strmě rostoucí neplodící výhony, které zbytečně zahušťují korunu. Na přelomu května a června je jejich odstranění nejsnazší – v této době je můžeme jednoduše vylomit. Odříznuté větve lze ošetřit stromovým balzámem.
Mnoho zahrádkářů na jaře stromy ošetřuje i postřikem proti škůdcům. Doporučujeme vždy zvolit postřikovače s kvalitní tryskou, díky které ušetříte velké množství postřiku a nezatížíte tolik ekosystém vaší zahrady.
Diskuze k článku (0)