Ačkoliv stále stoupá počet těch domácností, které si vánoční cukroví raději objednají a koupí, mělo by být v našem zájmu upéct si ho sami. A to už jenom proto, že můžeme vsadit na ty nejoblíbenější možnosti, ale také proto, že pečení vánočního cukroví je určitě skvělá vánoční tradice, do které se může zapojit celá rodina. Pojďme se seznámit s dvěma velmi jednoduchými a chutnými recepty, se kterými zaručeně sklidíte úspěch i vy!
Pokud je druh, který zaručeně nesmí chybět, potom to je linecké cukroví, které by mělo mít na našich vánočních stolech své místo. Základem je samozřejmě těsto, na které je třeba:
Postup přípravy těsta je poměrně jednoduchý, jelikož všechny tyto ingredience smícháme v jedné velké míse, a důkladně vše prohněteme. Důležitou součástí postupu je také nechat těsto odležet, a to v lednici, minimálně přes noc. Druhý den už kousky těsta rozválíme a vykrajujeme buď klasická kolečka, tak i oblíbené hvězdičky a další tvary. Ta poskládáme na plech na pečící papír a pečeme zhruba 7 minut při teplotě 180 stupňů Celsia. Poté vyndáme, necháme vystydnout a pomocí marmelády jednotlivé tvary lepíme k sobě. Samozřejmě marmeláda by měla být kvalitní, ideálně domácí.
Dalším typem cukroví jsou zcela jistě perníčky. I u nich máte možnost vsadit na různé konkrétní variace, kdy nejoblíbenější jsou takzvané sádlové neboli „sádláky“. Ačkoliv mnozí namítají, že nejsou perníčkem jako takovým, rozhodně s nimi úspěch sklidíte. Základ je podobně jako u lineckého cukroví stejný, a to kvalitní těsto ze špičkových surovin. K němu budeme potřebovat:
Výroba těsta je velmi jednoduchá, jelikož stačí smíchat všechny suroviny a pokračovat v hnětení do té doby, než vznikne jednotná hnědá hmota. Samozřejmě těsto můžeme hníst buď rukou, nebo pomocí různých kuchyňských robotů. Jakmile je hotové, nemusíme se zdržovat s žádným jeho odpočinkem, protože ho můžeme ihned vyválet na placku vysokou zhruba 0,5 centimetru. Následně už jenom vezmeme do ruky libovolná vykrajována a začneme tvořit jednotlivé perníčky. Ty vkládáme na plech pokrytý pečícím papírem.
Následně plech vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečeme 7 minut. Ihned po vyndání je lehce potřeme rozšlehaným vejcem a necháme vystydnout. Poté můžeme ihned konzumovat. Daný recept jistě zaujme každého, kdo nemá s perníčky zase takovou zkušenost a chce vsadit na chutnou, rychlou a zajímavou variantu, které se nemusí bát ani odpůrci sádla, jelikož ho v chuti rozhodně nepoznají.
Diskuze k článku (0)