Každý šéfkuchař vám potvrdí, že právě kvalitní nože jsou tím, co je v kuchyni, samožrejmě hned po nadšení a chuti do práce, tím nejdůležitějším. S tupými noži, nekvalitními noži je i sebelepší kuchař jako by vše dělal s jednou rukou za zády, proto si svojí sadu nožů každý dobrý kuchař chrání a udržuje je vždy perfektně ostré.
V dnešním článku si povíme něco o výběru nožů, na co se který nůž používá a jak se o takové kvalitní nože správně starat, aby vydržely ještě déle. Nožům a ostřičkám jsme totiž věnovali celou jednu kategorii, kde najdete například sadu špičkových kovaných nožů Professor, vyrobenou z kvalitní silné nerezové oceli.
V sadě naleznete nůž šéfkuchaře, který se hodí na porcování masa i krájení ovoce a zeleniny. Kuchařský nůž je nejširší z celé sady a právě jeho šířka zajišťuje, že při krájení ze surovin unikne jen malé množství šťáv. Délka čepele je 21 cm a hmotnost 236 g.
Dalším nožem je nůž na pečivo, ten se vyznačuje zoubkovanou čepelí a je o něco lehčí než nůž kuchařský, váží 179 g. Kromě krájení chleba a dalšího pečiva je vhodný i na krájení těsta.
Porcovací nůž, jak již jeho název napovídá, je ideální k porcování masa a to díky své dlouhé ostré čepeli, ta by však měla být vždy delší než porcovaná část masa – čili nikdy v mase špičkou porcovacího nože neryjeme. Hmotnost tohoto nože činí 174 g.
Vykošťovací nůž má úzkou špičatou čepel, což umožňuje otáčet nožem do všech stran a snadno tak maso vykostit a stáhnout kůži i odstranit šlachy. Čepel je o něco kratší, měří 15 cm a hmotnost je 150 g.
Univerzální nůž se hodí vždy, když potřebujete mít po ruce další čistý nůž, ať už na maso, ovoce, zeleninu a další suroviny. Délka čepele je 13 cm a hmotnost pouhých 74 g.
Steakový nůž musí být ostrý a zároveň lehký, s jemným a tenkým ostřím, aby z krájeného steaku neunikla všechna šťáva a přesně takový je steakový nůž v této sadě, který má délku čepele 9 cm a hmotnost pouhých 76 g.
Posledním nožem je nůž krájecí, který se hodí na krájení menší zeleniny či ovoce, a také na okrajování a vykrajování, díky své drobné velikosti s délkou čepele 9 cm a hmotností 76 g, je nůž ideální právě k těmto jemným úkonům.
A jak se o sadu nožů dobře postarat? Většinu sad a i tuto sadu nožů lze mýt v myčce, šéfkuchaři to však nedoporučují a nože raději umývají ručně ve vlažné vodě se saponátem a po opláchnutí je ihned osuší, což výrazně prodlužuje jejich životnost.
Když se po nějaké době začnou nože tupit, můžete je naostřit buď pomocí klasické ocílky, to však vyžaduje cvik a kdo s ocílkou pracovat neumí, může nože dokonce trvale poškodit. Řešním, které nabízíme jsou elektrické ostřičky – třeba Elektrický ostřič nožů DAMASTER s diamantovými kotouči, který vaše nože hravě naostří tak, že budou zase jako nové.
Tak navštivte kategorii Nože a ostřičky a Vybavení do kuchyně ještě dnes a vybavte si kuchyň jako přední šéfkuchaři.
Diskuze k článku (0)