Léto je tu za pár dní a Vy už možná začínáte plánovat, že vyrazíte na vodu, na čundr nebo na dovolenou do kempu. Stinnou stránkou delšího pobytu v přírodě bývá obvykle stravování – ohřívané konzervy a instantní polévky chutnají málokomu. Stačí se však naučit vařit na ohni a ani na dovolené se nemusíte vzdávat dobrého jídla.
Naučte se základní druhy vaření na přímém ohni, díky kterým snadno vykouzlíte menu o třech chodech, chutnou snídani, nebo dokonce dezert i v náročných podmínkách.
Základem vaření na ohni je samozřejmě opékání masa. Nejjednodušší je napíchnout buřta na klacek, příprava rožně zavěšeného na dvou vidlicích už vyžaduje určitou zručnost. Rožnit je však možné i vertikálně – maso napíchněte na klacek a natočte tučnější stranou k ohni.
Při pečení brambor v popelu se rázem přenesete do starých časů. Žhavý popel nahrňte stranou, položte na něj brambory či jiné potraviny a zahrňte slabou vrstvou. Jídlo získá nezaměnitelnou chuť i vůni.
Hladký, rovný a dostatečně velký kámen umístěte do ohniště. Rozdělejte nad ním oheň a jakmile získáte dostatečné množství žhavého popela, oheň rozhrňte a na očištěný kámen umístěte pánev nebo přímo kusy masa.
Pečení v Setonově hrnci zná každý správný skaut či zálesák. Pro pomalé pečení masa je třeba vyhloubit jámu zhruba 60 cm dlouhou a 35 cm širokou. Ke stěně zapíchněte široký kůl a navrstvěte postupně trávu nebo listí, žhavé uhlí a kamení, tenkou vrstvu hlíny, poté okořeněné maso zabalené ve velkých listech, např. v lopuchu, další vrstvu žhavého uhlí a navrch pořádnou vrstvu hlíny, kterou udusejte. Po hodině pečení opatrně vytáhněte kůl zabodnutý u stěny a vzniklým otvorem nalijte vodu. Pečeme další hodinu.
Diskuze k článku (0)