Grilování má všechny předpoklady pro zdravou aktivitu – probíhá na čerstvém vzduchu, setkáváme se při něm s přáteli a konzumujeme čerstvé potraviny. Tím však výčet kladných stránek končí. Běžná grilovačka se neobejde bez tučného masa, piva a kalorických marinád, což neprospívá ani zdraví, ani postavě. Přesto můžete Vaše grilování odlehčit tak, abyste si ho mohli dopřávat často a bez zdravotního rizika.
1. Neumíte si představit grilování bez bůčku, klobás a krkovice? Občas si zahřešit můžete, ale nejčastěji by se na Vašem grilu měly objevovat dietnější potraviny jako jsou ryby a zelenina.
2. Marinády a dochucovadla z obchodu si raději připravte doma. Jednak se vyhnete konzumaci zbytečných konzervantů, jednak si je budete moci nachystat přesně podle Vaší chuti. Místo kečupu můžete vyzkoušet třeba avokádový dip. Je sice tučnější, ale přesto mnohem zdravější než „mrtvý" kečup.
3. Zdraví si můžete zachránit také výběrem vhodného grilu. U grilů na dřevěné uhlí, nebo v ohništích může být při pečení masa na roštu největším problémem tuk kapající z pokrmu na uhlí či dřevo, čímž se zpět do jídla uvolňují karcinogenní látky. Tomuto problému se vyhnete použitím plynového nebo elektrického grilu, vyzkoušet můžete i pečení na lávových kamenech.
Říkáte si, že když maso upečete na tácku, vyhnete se tuku odkapávajícímu do ohně? Vaše úvaha je správná. Ale nejdřív se důkladně zamyslete nad tím, v čem se chystáte grilovat. O škodlivosti hliníku toho bylo napsáno už hodně, přesto nejčastěji saháme po jednorázových hliníkových miskách a alobalu. Jsou sice praktické, ale hliník se z nich uvolňuje do jídla, a poté se ukládá ve Vašem těle. Raději se proto poohlédněte v kuchyni po nádobě, kterou budete používat výhradně při grilování a se kterou se můžete případně i rozloučit. Porcelánové či skleněné zapékací mísy, nerezová pánev, smaltovaný pekáč – to vše je zdravější a ekologičtější než jednorázové nádobí, a můžete si tak vychutnat i maso z grilu na dřevěné uhlí bez obav o své zdraví.
Diskuze k článku (0)