Teplé počasí je konečně tady, což logicky souvisí s trávením našeho času především na zahradách. Zde trávíme čas z různých důvodů. Můžeme zde pěstovat různé plodiny, stejně jako zde můžeme odpočívat, nebo si připravit skvělé pochoutky na našem grilu. A právě grilování je tou činností, která dnes patří mezi jednu z nejvyhledávanějších, která je vůbec s pobytem naší zahrady spjata. Pojďme se společně podívat na to, jaké vybavení by nám nemělo chybět, ale i na to, jak si zvolené pokrmy co nejlépe připravit.
To, bez čeho se v současné době neobejdeme, je gril. Dnes existují na našem trhu, a to i v segmentu domácího použití dvě hlavní možnosti. Tou první je klasika v podobě grilu na dřevěné uhlí. Druhou možností je gril plynový. Pojďme se tedy společně podívat na to, jaké jsou hlavní výhody a nevýhody obou možností.
Ten je dnes považován za skutečnou klasiku v oblasti grilování. Nutno říci, že je dnes jednou z nejvyhledávanějších variant na našem trhu. A to i pro své velké pozitivum, kterým je nejenom nízká cena, ale i různé možnosti rozměrů. Druhým pozitivem zůstává stále i to, že díky přípravě jídla na tomto grilu tak získají dané konkrétní pokrmy především nádech kouře, což chuťové zážitky výrazným způsobem podpoří.
Tento gril však přináší i svá negativa. Hlavně potom taková, kdy případné odkapávání tuku může způsobit vznik nebezpečných karcinogenních látek. Dalším velkým negativem ale může být také další věc, a to konkrétně složité udržení potřebné teploty. V tomto ohledu totiž gril na dřevěné uhlí vyžaduje jistou dávku zkušeností a znalostí.
Tento typ grilu sice patří mezi ty dražší, ale nadchne hlavně jednoduchým použitím. V principu totiž stačí zapálit plynové hořáky, nastavit požadovanou teplotu a již není problém začít pohodlně grilovat. Grilování je poměrně snadné a hlavně zdravé, jelikož se není třeba bát odkapávajícího tuku. Bohužel drobným negativem neustále zůstává to, že maso ani zelenina neobsahuje tolik onoho kouřového aroma, jako z předchozí možnosti.
Bez čeho se při grilování také zaručeně neobejdete, to je grilovací nářadí. Ideální je pořídit si celou sadu, ve které nechybí především obracečka, praktická vidlička, stejně jako kuchařská pinzeta, nebo i několik dalších doplňků, které mohou být určeny třeba na grilování ryb. Jedná se mnohdy o praktickou mřížku, kam ryby snadno umístíte a ty tak drží svůj tvar.
Velmi dobrou a vyhledávanou pomůckou při grilování by měl být také teploměr. Zvláště při grilování vysokého hovězího masa je dobré vědět, jaká je jeho teplota uvnitř. A to pro dosažení toho správného stupně propečení.
Co vše ke grilování potřebujete, tedy již víme. Nyní je dobré zaměřit se také na to, aby vás nezklamal ani samotný výsledek. Zde je dobré dodržet několik důležitých postupů. Při nakládání masa používejte méně oleje, stejně jako se nedoporučuje kořenící směs s velkým obsahem soli – bude maso vysoušet. Před umístěním na gril je také dobré nechat pokrm zahřát, aby se eliminoval výrazný tepelný šok.
Dalším důležitým postupem je dostatečně rozpálený gril, který povrch masa uzavře a udrží šťávu uvnitř. Poté je dobré grilovat na menší teplotě. Před podáváním, což platí hlavně u steaků hovězích, bychom neměli zapomenout na to, nechat maso 1-2 minuty odpočinout. Díky těmto zásadám bude i váš výsledek dokonalý. Dobrou chuť!
Diskuze k článku (0)